Laatste nieuws

Het Patronaat van Epen kraakt en piept

ACHTERSTALLIG ONDERHOUD

Het krakende plafond wordt gestut met dikke balken op stalen staanders. 

patronaat kraakt
© HARRY HEUTS

Door René Willems

Het Patronaat kraakt en piept. Door achterstallig onderhoud worden de gebreken aan het gemeenschapshuis van Epen steeds nijpender. De verenigingen zijn het onderhand zat.

EPEN - Als boven in de grote zaal gedanst wordt, deint het plafond van de bibliotheek in het souterrain mee. „De lampen gaan van links naar rechts”, verzucht Jef Schijns, voorzitter van de stichting Gemeenschapshuis Epen. Om erger te voorkomen, is de boel met dikke balken op stalen staanders gestut. Maar als het boven hun hoofd kraakt, zoeken de bezoekers snel een veilig heenkomen.

Uitgesteld

De verenigingen van Epen zijn het beu. De gemeente Gulpen-Wittem heeft al verschillende keren toegezegd dat het Patronaat opgeknapt wordt. Er liggen zelfs al tekeningen van de architect klaar. Maar het wordt telkens weer uitgesteld. „Het kan zo echt niet meer”, vindt Bert Ubachs van de bouwcommissie. „Overal hebben ze nieuwe of vernieuwde gemeenschapshuizen. Alleen wij niet.”

Het karakteristieke gebouw aan het Patronaatsplein – in heel Nederland bekend als decor van het Europees kampioenschap ga elhangen in de zomervakanties – is in 1934 gebouwd door inwoners van Epen. De grove brokken natuursteen komen uit een groeve in het nabijgelegen Cottessen. In 1970 is het voor één gulden verkocht aan de toenmalige gemeente Wittem.

Gasprijs

Sindsdien is het gebouw een paar keer opgeknapt. Maar de laatste renovatie dateert alweer uit 2008. En dat is te merken. Vooral de gedateerde cv-installatie en het enkele glas in de ramen breekt het bestuur op, zeker nu de gasprijs is geëxplodeerd. „Je bespaart beneden dubbeltjes”, zegt beheerder Monique Steins, „en boven vliegt het geld met de kwartjes tegelijk naar buiten.”

De gebreken aan het Patronaat ondermijnt het verenigingsleven in Epen, vreest secretaris Helma van Haren. De bibliotheek, de yogagroep, carnavalsvereniging D’r Vooseschtoets, toneelvereniging Thali’a, de Hoeskamer voor de ouderen: ze zijn allemaal aangewezen op het Patronaat. Harmonie Inter Nos repeteert in café Peerboom, maar wijkt voor concerten uit naar het gemeenschapshuis.

Bühne

Voor het herstel van het gebouw is driekwart miljoen nodig, schat penningmeester Peter Pecher. „Maar het podium is eigenlijk wat klein”, zegt Hans Krill van de toneelclub. „Als je aan de voorkant van het Patronaat een kleine uitbouw maakt, kun je ook die bühne wat vergroten. Dan zouden wij, maar ook de harmonie daar veel beter uit de voeten kunnen.” Daarvoor is het bestuur echter a   ankelijk van de gemeente Gulpen-Wittem. Die heeft toegezegd dat het gebouw wordt gerenoveerd. Op dit moment wordt onderzocht hoe het gebouw ‘toekomstbestendig’ kan worden gemaakt.

Op de begroting voor dit jaar is een miljoen gereserveerd voor de gemeenschapshuizen van Wijlre, Partij en Epen. Veel te weinig dus, moppert Jan Ploemen van het bouwcomité. En zelfs dan: „We hebben dit al zo vaak gehoord. Begin nou.”

Contact

Het Patronaat
Gemeenschapshuis Epen

Patronaatsplein 1
6285BD Epen
E-mail: mfhmsteins@gmail.com


Beheerder: Monique Steins
Mobiel 06 2029 2852
E-mail: mfhmsteins@gmail.com

facebook


adobe readerAlg. voorwaarden

adobe readerPrivacy verklaring